aerpie

Muntliga berättelser från Jïjnevaerie sameby och Dunnervattnet


Antaris Gråik berättar om några av de händelser som fortsätter att tarderas muntligt, bland annat om mordet på två unga systrar i slutet av 1700-talet. Aanna Johansson Larsson och Camilla Olofsson reser till sjön Limingens strand i Nordtröndelag för att träffa den sydsamiske prästen och bibelöversättaren Bierna Leine Bientie med rötter i Dunnervattnet i Frostviken. Tillsammans med hustrun Anne-Grethe Leine Bientie håller han många muntliga berättelser däörifrån levande. Foto Camilla Olofsson.

Tragedin vid Sjougden

Antaris Gråik och Aanna Johansson Larsson berättar för Camilla Olofsson om den tragiska händelsen år 1813 vid Sjougden. Ett nybyggarpar försvann, deras barn svalt eller frös ihjäl och tre samer åtalades och dömdes för mord. En av dem dog i häktet och två av dem avrättades vid Harbäcken efter att ha tillbringat sin sista natt fjättrade i ett härbre i Tullingsås. Vad var det som hände för över 200 år sedan, blev paret mördade, hur rättssäkert var domstolsförfarandet, rörde det sig om ett justitiemord och har händelsen haft återverkningar ända in i vår tid? Signaturens vuelie av och med Emma-Krihke Larsson. Foto: Ägaren Jonas-Erik Gabrielsson visar Aanna Johansson Larsson härbret i Tullingsås, foto Camilla Olofsson.

Donald Amundsson om Fridsbergs skolhem

Camilla Olofsson träffar Donald Amundsson, en av de sista eleverna som gick på Fridsbergs skolhem i Hillsand. 

Einar Johansson om Kraantje/Gransjön

Aanna Johansson Larsson och Camilla Olofsson samtalar med Einar Johansson som växte upp i Kraantje/Gransjön hos sin jyöne (morbror) Ante och seasa (faster) Anna i Kraantje/Gransjön, ständigt i närheten av sin aahka (mormor) Maja och aajja (morfar) Nils Johan Nilsson.

Kjell Andersson om Kraantje/Gransjön

Aanna Johansson Larsson samtalar med renskötaren Kjell Andersson i Ohredahke sameby om ett rikt kulturlandskap präglat av århundraden av renskötsel. Kjell medverkade vid återbegravningen av en samisk kvinna ursprungligen begravd på 1500-talet.

Hans Jonasson om nybyggarna

Camilla Olofsson och Anna Johansson Larsson träffar Hans Jonasson som intresserat sig mycket för sina förfäder från Vackerrun, ett av lappnybyggena på Vinklumpens skattefjäll.

Jakobbygget / Foskvattsbodarna

Camilla Olofsson och Anna Johansson Larsson återvänder till Rolf Melanders köksbord i Strömsund. Samtalet om lappnybyggena Foskvattnet och Jakobbygget på Vinklumpens skattefjäll fortsätter.

Jakobbygget / Foskvattsbodarna

Här återfinner Camilla Olofsson och Anna Johansson Larsson Jakobbygget, som togs upp av Båtas-Jack, Jakob Nilsson Båtas, och Jakob-Marja, Maria Kristina Staffansdotter från Dorotea. När deras dotter Brita Helena Jakobsdotter senare gifte sig med Tomas Larsson på lappnybygget nere vid Stora Foskvattnet tre kilometer bort, kom platsen att användas som fäbod och kallades då Foskvattsbodarna. Dessutom träffar vi Rolf Melander, som berättar om ett besök på platsen 1968 tillsammans med sin morbror Jakob.

Kajsa Olofsson om Foskvattnet

Här bjuder jag på ett samtal från 2001 med min farmors syster Kajsa Olofsson (1908-2003) i hennes hem i servicelägenheten i Järpen. Hon sjunger frälsarsånger och berättar för mig och min faster Olga Sahlin om uppväxten på fjällägenheten Foskvattnet i nordligaste delen av Krokoms kommun. Fotot är från ett senare tillfälle, 2002, då min syster Ellinor Olofsson var med. Foto: Kjell-Erik Jonasson.

Allan Bengtsson om Sjoutnäset

Allan Bengtsson i Hammerdal är uppvuxen på nybygget Sjoutnäset. I det här avsnittet berättar han för Camilla Olofsson och Aanna Johansson Larsson om en plats som betytt mycket för många under lång tid - som nybygge, skola, kyrkplats och knutpunkt i östra Frostviken.

Sakka Nejne

Aanna Johansson Larsson samtalar med Sakka Nejne, en sydsamisk traditions- och kulturbärare som betytt så mycket för revitaliseringen av det sydsamiska språket.

Premiäravsnittet

Välkomna till första avsnittet. Här berättar vi om projektet Aeripe - Samiska kulturmiljöer i Krokoms och Strömsunds kommuner och vilka kulturmiljöer vi kommer att möta i podcasten framöver.

Copyright © Alla rättigheter förbehållna